Op voorspraak van Erwin Devriendt, Consul van de Baronie Gent van de Commanderie des Costes du Rhêne, vaardigde lnter-Rhêne Nicolas Constantin af voor twee masterclasses over de wijnen van de Zuidelijke Rhêne. De eerste focuste op grenache en bewees nogmaals de veelzijdigheid van deze druif als basis voor wijnen met een hoge drinkbaarheidsfactor. Een tweede sessie lichtte de sluier op van de zeldzame witte wijnen in de regio (5% van de totale productie) en hun potentieel.
MISKEND
De grenache wordt ontegensprekelijk miskend. Deze druif vindt haar oorsprong in Spanje en is de grens overgestoken naar Frankrijk. Ze houdt van de zon en voelt zich heel goed thuis in een mediterraan klimaat, dus ook in de Zuidelijke Rhône. Grenache kan subliem zijn op voorwaarde dat men de opbrengst en het alcoholpercentage onder controle weet te houden. Grenache houdt ook van een arme ondergrond en van een goede waterhuishouding. Als men de druif met respect en zachtheid behandelt, levert zij in assemblages en als monocépage sublieme wijnen op. In blends sublimeert grenache andere druiven zoals syrah en mourvèdre. Grenache kan wat betreft aroma's zeer complex uit de hoek komen: rode en zwarte bessen maar ook, indien jong, framboos en aardbei. Kruidigheid, specerij en zelfs tapenade van zwarte olijven. Een symbiose van kruidigheid en fruit.
DE KUNST VAN DE ASSEMBLAGE
De meeste wijnen in de Zuidelijke Rhône zijn assemblages. Bij de rode wijnen speelt de grenache vaak de hoofdrol. Heel veel wijnbouwers zoeken kwaliteit in het samenspel van de druiven. Syrah rijpt eerst, dan grenache en uiteindelijk carignan en mourvèdre. Ze zijn daarom niet samen te vinifiëren. Het is een hele uitdaging om een mooi resultaat in de fles te bereiken. Wijnbouwers spelen met het percentage ontristing en het percentage grenache die telkens de smaak van de andere druiven verrassend aanvult. De wijnbouwer is de sleutel in het terroir van de grenache. In deze degustatie mochten we grenache ervaren van soepel en vlot naar complex met een goed bewaarpotentieel. Grenache en zijn luitenanten leveren kwaliteitsvolle wijnen die bovendien betaalbaar zijn.
Ook voor de witte wijnen is assemblage de regel in de Zuidelijke Rhône. Er zijn acht druivenrassen toegelaten voor witte wijn: grenache blanc, clairette, bourboulenc, viognier, marsanne, roussanne, picpoul blanc en ugni blanc. Zoals uit de degustatie bleek, is er niet één druif die de toon zet, zoals de grenache noir bij de rode wijnen. Die diversiteit zorgt natuurlijk voor een minder voorspelbaar smaakpalet. Aan de andere kant is er een duidelijke lijn in de moderne witte rhönewijnen: er wordt gemikt op frisheid en evenwicht, weg van de vroeger soms zware, alcoholrijke stijl. Vroeg plukken is de boodschap, om voldoende aciditeit te behouden. Dat vraagt wat planning, want elk druivenras heeft een verschillende rijpingscyclus. In de kelder spelen pneumatische persen en inox cuves met temperatuurcontrole een hoofdrol. Houtrijping is voor witte wijnen zeldzaam.
JEAN-PIERRE TAVERNIER Commanderij Molenberg - PIERRE PAUL STACANOV Commanderij Gent
Artikel verschenen in Ken Wijn Magazine n°31
Reactie plaatsen
Reacties