2019 Ken Wijn: Grenache in al zijn glorie - Witte wijnen uit de Rhône

Gepubliceerd op 28 juni 2019 om 22:45

Op voorspraak van Erwin Devriendt, Consul van de Baronie Gent van de Commanderie des Costes du Rhêne, vaardigde lnter-Rhêne Nicolas Constantin af voor twee masterclasses over de wijnen van de Zuidelijke Rhêne. De eerste focuste op grenache en bewees nogmaals de veelzijdigheid van deze druif als basis voor wijnen met een hoge drinkbaarheidsfactor. Een tweede sessie lichtte de sluier op van de zeldzame witte wijnen in de regio (5% van de totale productie) en hun potentieel.

MISKEND

De grenache wordt ontegensprekelijk mis­kend. Deze druif vindt haar oorsprong in Spanje en is de grens overgestoken naar Frankrijk. Ze houdt van de zon en voelt zich heel goed thuis in een mediterraan klimaat, dus ook in de Zuidelijke Rhône. Grenache kan subliem zijn op voorwaarde dat men de opbrengst en het alcoholpercentage onder controle weet te houden. Grenache houdt ook van een arme ondergrond en van een goede waterhuishouding. Als men de druif met respect en zachtheid behandelt, le­vert zij in assemblages en als monocépage sublieme wijnen op. In blends sublimeert grenache andere druiven zoals syrah en mourvèdre. Grenache kan wat betreft aro­ma's zeer complex uit de hoek komen: rode en zwarte bessen maar ook, indien jong, framboos en aardbei. Kruidigheid, specerij en zelfs tapenade van zwarte olijven. Een symbiose van kruidigheid en fruit. 

DE KUNST VAN DE ASSEMBLAGE

De meeste wijnen in de Zuidelijke Rhône zijn assemblages. Bij de rode wijnen speelt de grenache vaak de hoofdrol. Heel veel wijnbouwers zoeken kwaliteit in het sa­menspel van de druiven. Syrah rijpt eerst, dan grenache en uiteindelijk carignan en mourvèdre. Ze zijn daarom niet samen te vinifiëren. Het is een hele uitdaging om een mooi resultaat in de fles te bereiken. Wijn­bouwers spelen met het percentage ontris­ting en het percentage grenache die telkens de smaak van de andere druiven verras­send aanvult. De wijnbouwer is de sleutel in het terroir van de grenache. In deze degustatie mochten we grenache ervaren van soepel en vlot naar com­plex met een goed bewaarpotentieel. Grenache en zijn luitenanten leveren kwaliteitsvolle wijnen die bovendien betaalbaar zijn.

Ook voor de witte wijnen is assem­blage de regel in de Zuidelijke Rhône. Er zijn acht druivenrassen toegelaten voor witte wijn: grenache blanc, clai­rette, bourboulenc, viognier, marsan­ne, roussanne, picpoul blanc en ugni blanc. Zoals uit de degustatie bleek, is er niet één druif die de toon zet, zoals de grenache noir bij de rode wijnen. Die diversiteit zorgt natuurlijk voor een minder voorspelbaar smaakpalet. Aan de andere kant is er een duide­lijke lijn in de moderne witte rhöne­wijnen: er wordt gemikt op frisheid en evenwicht, weg van de vroeger soms zware, alcoholrijke stijl. Vroeg pluk­ken is de boodschap, om voldoende aciditeit te behouden. Dat vraagt wat planning, want elk druivenras heeft een verschillende rijpingscyclus. In de kelder spelen pneumatische per­sen en inox cuves met temperatuur­controle een hoofdrol. Houtrijping is voor witte wijnen zeldzaam. 

JEAN-PIERRE TAVERNIER Commanderij Molenberg  - PIERRE PAUL STACANOV Commanderij Gent

Artikel verschenen in Ken Wijn Magazine n°31

 

Ken Wijn 31 Grenache In Al Zijn Glorie Witte Wijnen Uit De Rhone
PDF – 986,9 KB 133 downloads

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.